Het grote loslaten

Je doet de deuren van je kledingkast open en denkt: “Ja! Deze kleding weerspiegelt perfect wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik vind het mooi, het is van goede kwaliteit en wat ik ook uitkies, ik word er zo blij van!” Nee? Denk jij dit niet? Lees dan vooral verder.

Door Iris Schlagwein, Foto Nina Olivari

Vijf jaar geleden zag mijn goed gevulde kledingkast er ongeveer zo uit: vooraan lagen de simpele hemdjes, spijkerbroeken en vesten voor elke dag. Achteraan lagen de bijzondere kledingstukken, die wel zó prachtig-geweldig waren dat ik ze bewaarde voor speciale gelegenheden.

Het volgende fragment uit mijn boek ‘Thuis zonder huis’ laat zien hoe ik me daarbij voelde: “Een blouse met open rug. Het idee is leuk, maar in de praktijk ging ik die echt niet zonder bh dragen en was ik te gemakzuchtig om aan de slag te gaan met plak-bh’s of andere omslachtige oplossingen. Schoenen die er fan-tas-tisch uitzagen maar die vreselijk moeilijk liepen, had ik meer ‘om naar te kijken’. En stiekem van te balen. Waarom was ik niet zo iemand die zulke gorgeous hakken gewoon droeg? Waarom had ik er een vermogen voor betaald en had ik niet eerder kunnen bedenken dat ze voor geen meter pasten?”

Gedachten ordenen

Ik was duidelijk ontevreden met de inhoud van mijn garderobe. En niet alleen dat, ik voelde me in het algemeen erg onrustig en zoekende. Om mijn gedachten te ordenen begon ik met het opruimen van kleding, boeken en accessoires. Stapje voor stapje ontdekte ik wat ik belangrijk vond en hoe ik mijn leven wilde inrichten, wat leidde tot een aantal rigoureuze beslissingen: ik zegde mijn baan op, beëindigde mijn relatie en liet mijn huis achter.

Het gevolg van Het Grote Loslaten is dat ik anno 2018 helemaal geen kledingkast – en geen huis – meer heb. Ik ben sinds twee jaar fulltime huisoppas en neem alleen een kleine koffer met me mee. Daarin zitten drie broeken, een trui, een vest, twee jurkjes, wat hemdjes en tops, sportkleding en ondergoed. Het voelt net als op vakantie: ik draag wat ik bij me heb en keuzestress is er niet bij. Niet alleen in mijn kledingvoorraad, maar ook in de rest van mijn leven is er nu rust.

 

Kledingkast als metafoor

Zo blijkt je kledingkast een mooie metafoor te zijn voor hoe jouw leven eruit ziet. Wat wil jij veranderen? Wees niet bang, je hoeft heus niet net zo extreem te werk te gaan als ik, ook kleine keuzes kunnen al een verschil maken. Of je nu voor een capsule wardrobe, de KonMari Method of ‘gewoon’ opruimen gaat: het valt of staat met je mindset. Probeer al die ideeën over hoe het was (toen je nog elk weekend in de kroeg stond) of hoe het zal zijn (als je 8 kilo lichter bent) los te laten. Hoe wil jij nú voor de dag komen? Welke kleding past bij je leven nú? Wanneer je in je kledingkast keuzes maakt over wat je belangrijk vindt, doe je dat tegelijk voor andere vlakken van je leven. Een goede reden om je kledingkast op te schonen.

Door Iris Schlagwein

minimalist, schrijver, huisoppas 

www.ruimjelevenop.nl

 

 

 

___________________ ENGLISH TRANSLATION ____________

 

Iris duin en zee sessie-Nina Olivari fotografie-68 (2)

You’re completely in love with everything that surrounds you in your life. Sounds like you? No? This expert, Iris Schlagwein, might offer some great advice.

Five years ago Iris started a life filled with stuff, and after years of fewer and fewer items, nowadays she lives out of 1 suitcase. And without all the items, she feels more free than ever.

Your wardrobe can be a great metaphor for your life. How would you like it to be? What is important to you?  Start with cleaning out your wardrobe and end up with the wardrobe (and life) you want to have!

 

 

a13

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.